Elevexempel metalluppgift

Hur har atomerna som bygger upp din kropp bildats?
De första atomerna bildades tack vare plasma. Plasma bildades efter Big Bang och kyldes ner av universums utökning vilket ledde till att plasman bildade de första atomerna. De första atomerna som bildades var väte, helium och litium. Alla övriga grundämnen bildades sedan med hjälp av dessa atomer genom en fusion i stjärnornas inre då tyngre ämnen kolliderade med lättare ämnen och bildade nya atomer (grundämnen). För att en fusion ska ske så krävs ett oerhört högt tryck och enorm värme. Under processen förökas väldigt mycket energi vilket vi kan se/känna i form av solljus. När en sådan process sker börjar det med att vätgas kolliderar med helium och litium. Det är i stjärnan som de lättare atomerna slås ihop med de tyngre atomerna. Kort sagt har alltså alla ämnen som är de tyngre atomerna än väte, helium och litium bildats i stjärnorna.
Vilken betydelse har billigt järn haft för industrialiseringen?
År 4000 f Kr tog metallframställningen en ny vändning. Metallframställningen erbjöd nya billiga metaller, bl.a. billigt järn. Dessa material ersatte tidigare material i uppfinningar som redan existerade men öppnade också nya möjligheter för oss att skapa nya uppfinningar som inte kunnat konstrueras tidigare.
Blodstensmalm dyker upp för två miljarder år sedan. Varför?
Blodstensmalm dök upp för två miljarder år sedan. Detta var tack vare de första gröna växterna som växte fram på jorden (cyanobakterier). Dessa växter gjorde så att jordens syre förökades och därmed gjorde så att järnjonerna i havsvattnet oxiderades och bildade blodstensmalm.

117.
Under 1000-talet uppkom ett hjälpmedel som gjorde stor skillnad inom den tekniska fronten vilket var vattenhjulet. Vattenhjulet började användas kring 1500-talet som kraftkälla inom den svenska gruvindustrin då behovet av effektivare maskiner ökade då malm och järn behövdes större. Vattenhjulet uppfanns efter att masugnen satts i bruk och vattenhjulets uppgift underlättade stort för masugnen på så sätt att den drev hammare, pumpar och blåsbälgar till masugnen och vinschar i gruvor. Tack vare den stora framställningen av järn ledde det till att hjärn blev både billigare och mer användbara.

Lämna en kommentar